Президентът Румен Радев ще открие днес мултимедийната дигитална експозиция Изповедта на Апостола

...
Президентът Румен Радев ще открие днес мултимедийната дигитална експозиция Изповедта на Апостола
Коментари Харесай

Левски в дигиталния свят. Президентът открива специална изложба

Президентът Румен Радев ще открие през днешния ден мултимедийната цифрова експозиция " Изповедта на Апостола " в Националната художествена галерия ( " Квадрат 500 " ). Изложбата е отдадена на делото на Васил Левски посредством съчетанието на модерни цифрови средства, в това число холограмен облик на Апостола. По-късно президентът ще взе участие във възпоменателната гала пред паметника на Васил Левски в столицата. Президентът Радев ще произнесе слово и ще сервира венец пред паметника на Апостола на свободата, съобщи Българска телеграфна агенция.

За гарантиране на сигурността на присъстващите, на възпоменателната гала чиновниците на Националната работа за охрана (НСО) ще правят инспекция на жителите за общоопасни предмети и субстанции. Желаещите да участват ще имат достъп през три пункта за инспекция - на кръстовището на бул. " Васил Левски " и ул. " Оборище ", при бул. " Дондуков " и бул. " Васил Левски ", и при бул. " Янко Сакъзов " и ул. " Панайот Волов ".
-->
Служителите на НСО ще правят инспекции за предмети, общоопасни средства и субстанции на съображение от Закона за Националната работа за защита. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически произведения. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.

Цветя пред паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието - до 15:00 ч., и след привършване на формалната гала. 

Столичната община ще възпомене годишнината с панихида в храма " Света София ", в 17:00 ч. Панихидата и възпоменателната гала ще бъдат предавани директно във фейсбук страниците " Столица просвета " и ArtSofia.

ИЗЛОЖБИТЕ В СОФИЯ

" Аз съм Левски " с персоналния бележник на Апостола, в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", продължава до 10 март.

" Бунтът на духа - съществена мощ по пътя към свободата " в изложба " Средец " на Министерството на културата показва развиването на българското националноосвободително придвижване от 1861 година с изявите на Георги Раковски до гибелта на Васил Левски през 1873 година

Регионалният исторически музей в София показва " Васил Левски в София и Софийско. 150 години памет и величие " в галерийното пространство при триъгълната кула на Сердика. Изложбата продължава до 21 май.

" 150 години от гибелта на Васил Левски. Места наизуст (1873-1933) ", готова от Института за исторически проучвания и Централната библиотека на Българска академия на науките може да бъде забелязана до 28 февруари в централната постройка на Българска академия на науките.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР